Jak připravit čaj z honeybushe

Ve své původní domovině, Jižní Africe, a především potom okolí Kapského města, se nejčastěji připravuje spolu s mlékem na kterém se určitě nešetří. I přes přirozeně nasládlou chuť samotného nálevu se navíc honeybush s mlékem ještě pro jistotu pořádně osladí. Především děti pak takto připravený nápoj opravdu milují, a přinejmenším nedělní ráno si bez něj většinou vůbec neumí představit. Pokud se však podíváme do dalších zemí, kam se zvyk popíjení honeybushe postupně rozšířil, a kde je v současnosti nejoblíbenější, pak zjistíme, že tady pro změnu převládá řekněme více čajová úprava. Japonci spolu se Švýcary dávají přednost raději neoslazenému horkému nálevu, ve kterém lépe vynikne přírodní chuť honeybushe.

Honeybush je v současnosti možné pořídit v několika různých verzích. Kromě sypaného honeybushe jsou samozřejmě k dispozici také nálevové sáčky pro všechny, kdo by si rádi svůj šálek připravili i v situacích, kdy jim nedostatek času nebo náročnější podmínky neumožňují pořádně si s celou přípravou „pohrát“. Na trh přitom tento porcovaný honeybush často přináší klasické značky, které se produkci tohoto nápoje věnují desítky let. Určitě proto nemusíte mít obavy z toho, že by snad honeybush dodávaný v nálevových sáčcích měl horší vlastnosti nebo dokonce snad samotnou chuť.

Samotná základní příprava honeybushe, která zaručí, že kromě bohatého nasládlého aroma se do vašeho čerstvého nápoje dostanou všechny důležité aktivní látky, v žádném případě není ničím zvlášť náročným. Skutečné umění vaření a servírování tohoto tradičního jihoafrického životabudiče tak spočívá spíše ve znalosti drobných detailů, kterými se právě váš honeybush bude lišit od těch.

Obecně nicméně platí, že základní postup znamená odměřit plnější čajovou lžičku, kterou následně můžeme zalít asi jedním litrem právě vroucí vody. Následně honeybush necháme louhovat patnáct minut. Pokud místo sypaného honeybushe sáhnete po porcovaném, může být doba louhování o něco kratší, ale nikdy ne méně než aspoň deset minut.

Pokud však chcete mít naprostou jistotu, že se právě ve vaší čerstvé dávce dokáží plně rozvinout veškeré silice, jimž šálek honeybushe vděčí za svoji charakteristickou nasládlou vůni, potom vždycky myslete na to, aby vaše varná nádoba zůstala po celou dobu louhování přikrytá. V případě konvice to samozřejmě není až takový problém, ale pokud si připravujete jen trochu honeybushe do jednoho dvou šálků, pak právě z tohoto důvodu může být vhodné sáhnout raději rovnou po termosce.

Druhou drobností, díky které se váš nálev může co nejvíce přiblížit tradičně připravenému hoenybushi tak, jak se s ním dodnes setkáváme v okolí Kapského města, je potom příprava nad otevřeným ohněm. Pokud místo zalití připravené směsi vroucí vodou z rychlovarné konvice honeybushe během louhování necháte vařit na sporáku, jeho chuť a vůně bude ještě o něco plnější a intenzivnější.

Poslední, ale zároveň velice důležitá věc, na kterou bychom na tomto místě ještě rádi upozornili, souvisí s tím, že honeybush podobně jako například roiboos neobsahuje třísloviny. Což také zároveň znamená, že pokud během louhování na váš nápoj zapomenete, a scedíte jej třeba o pět nebo deset minut později, zas tak moc se toho nestane. Právě kvůli absenci tříslovin totiž jeho chuť zůstane zachovaná i tak, a nemusíte se proto obávat nepříjemné svíravé chuti, jako tomu bývá v případě příliš dlouho louhovaných čajů.